Zelf transport regelen? Zo doe je dat.

Zelf transport regelen? Zo doe je dat.

Ben jij binnen jouw werk verantwoordelijk voor het regelen van het transport? Dan houdt je je natuurlijk continu bezig met het analyseren van transportmethoden en het maken van de juiste keuzes. Transport wordt niet altijd gezien als core business, terwijl dit eigenlijk een van de belangrijkste onderdelen van het bedrijfsproces is. Zonder goed geregeld transport zul je geen succesvol bedrijf kunnen runnen. Voor velen is het niet duidelijk op welke manier het transport goed geregeld kan worden. Ga je voor snelheid, lage kosten, duurzaamheid of een combinatie hiervan? En zijn alle beschikbare transportmethodes wel geschikt voor de producten of zijn hier bepaalde eisen aan verbonden? Hier lees je meer over een aantal basiszaken die meer duidelijkheid bieden over transport voor jouw project of bedrijf.

Hier houd je rekening mee

Bij het bepalen van het juiste transportmiddel zijn er natuurlijk een aantal factoren belangrijk. Denk hierbij aan de bestemming, de transportkosten per eenheid, de gemiddelde snelheid, de betrouwbaarheid die je wilt garanderen, de transporttijdkosten, de capaciteit van het transportmiddel, de aangeboden service en de productkenmerken. Ga voor iedere factor na in welke mate deze een rol speelt voor het bedrijf. Met dit in het achterhoofd, kun je nu kiezen voor zelf doen of uitbesteden.

Zelf doen of uitbesteden?

Het transport uitbesteden kan een kostbare investering zijn, toch kan dit op langere termijn, voordeliger zijn dan zelf het transport regelen. Bij het kiezen van een transporteur let je goed op de leverbetrouwbaarheid die de transporteur geeft. Ook de prijs-kwaliteit verhouding is natuurlijk belangrijk. Als je ervoor kiest om het transport zelf te gaan regelen, zorg dan voor structuur in de werkzaamheden, het juiste transportmiddel, verzekeringen voor het transportmiddel en het personeel en tot slot controle op het transportproces.

Welke methode kies je?

Als je alle factoren tot in detail hebt uitgewerkt kan je waarschijnlijk kiezen tussen verschillende transportmiddelen. Ga je voor spoorvervoer, binnenvaart, luchtvervoer of toch transport via de weg? Iedere methode heeft zo zijn voordelen en nadelen. Spoorvervoer is vooral geschikt voor grote en zware goederen, binnenvaart voor grote hoeveelheden goederen voor relatief lage kosten en luchtvervoer voor producten met relatief snelle transporttijd en hoge waarde. Het meest voorkomend is wegvervoer. Dit is vaak het duurst, maar ook het meest flexibel. De lead time is namelijk het kortst en de investeringskosten zijn relatief laag. Echter ben je wel afhankelijk van de grootte van de camion. Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Camion occasion, Dit is een flinke kostenbesparing.