Verliefd op een onhandig huisje

Verliefd op een onhandig huisje

Je kent ze wel, van die lieve oude huisjes in de binnenstad. Ik heb het dan niet over de Amsterdamse grachtenpanden, die zo’n drie bouwlagen tellen en met hun hoge ramen en plafonds allure uitstralen. Ik heb het juist over de huisjes er tussen in, die vaak twee straatjes verderop staan. Niet in de hoofdstraat aan de gracht. De huisjes die misschien half weggezakt zijn door de veengrond die in de loop der eeuwen nog een stuk heeft ingeklonken. De huisjes waarvan de ramen schots en scheef zijn, de voorgevel niet breder is dan vier meter, misschien wel met een oude klimplant er tegen aan. Heb je al een beeld voor ogen?

Oud wevershuisje

Precies zo’n soort huisje is mijn nichtje zes maanden geleden ingetrokken: een oud wevershuisje in Leiden. Het pand is aandoenlijk van buiten, en zo is zij en haar vriend ook verliefd geworden op het aanzicht van het huisje. Natuurlijk hadden ze wel bedacht dat de verbouwing niet makkelijk zou zijn, maar liefde maakt blind. En ze waren dan ook dolblij dat zij het winnende bod hadden gedaan.

Bouwfyisische upgrade

Bouwfyisisch was het huisje aardig in orde. De dakpannen waren goed, het lekte niet naar binnen. De houten vloeren piepen en kraken aan alle kanten, en lopen behoorlijk scheef. Maar het hout was niet aangetast door houtrot en leek in goede staat. Wel waren de kozijnen er slecht aan toe en was veel glas nog enkel glas. Ze hebben een behoorlijke investering gedaan in het pand: nieuwe ramen, het dak van onder nageïsoleerd en ook de begane grond vloer is vervangen door een nieuwe betonnen vloer met vloerverwarming.

Langgerekte kamer

En toen kwam eigenlijk de lastigste taak: de inrichting. Het huisje heeft vele gekke hoeken, en is in totaal slechts 4m breed. Inclusief gang maakt dat de woonkamer dus soms maar 3m breed. Wel is de ruimte heel diep, en door een vide aan de tuinkant van het pand komt er van achter in het huis veel licht naar binnen. Maar het blijft en hele langgerekte woonkamer.

De oplossing voor het interieur

Maar dankzij het juiste interieur is de ruimte alsnog speels en creatief opgesteld! Zo hebben ze een bank op maat laten maken: eentje die net iets groter is dan een kleine twee zits. Zo hebben ze in principe aan één bank en een fauteuil genoeg, wat ruimte scheelt. Ze hebben verschillende vormen met enkel afgewisseld: rond, vierkant en rechthoekig. Ook hebben ze een lange rechte lijn op de zijgevel gecreëerd: een laag kast element dat overloopt in de haard en uiteindelijk in de open keuken. Je zou zeggen dat dit de ruimte nog smaller en langer doet lijken, maar het tegendeel is waar! Door de lengte van de muur te benutten met vast meubilair, kan je met de opstelling van je meubels en andere elementen de lengte doorbreken.

Mocht je dus ook verliefd zijn op een nogal onhandig huisje? Trek de stoute schoenen aan en volg je hart, mijn nichtje heeft in ieder geval haar droomhuisje gevonden!